Verksamheten 2018

I verksamhetsberättelsen för 2018 sammanfattar vi de största fackliga händelserna och hur våra verksamheter fungerat inom de respektive områdena under det gångna året.

Den 8 december var det exakt 10 år sedan Volvo PV, som på den tiden ägdes av Ford Motor Company, verkställde sitt varsel och sa upp drygt 2 000 metallare i Torslanda, de flesta arbetade i produktionen.
Kort därpå var det Tuvefabriken som skickade hem folk.


Ladda ner och läs verksamhetsberättelsen här:
VB 2018 webb.pdf

Det var hemskt att se och möta förtvivlade människor som stod på kö för att få sina ödesbesked av arbetsgivaren för att därefter träffa sina fackliga företrädare för att få information om vad som händer när anställningen försvinner.


Alla hanterar vi våra motgångar olika, en del blir förbannade, andra uppgivna och många grät och hade svårt att ta in det faktum att deras arbete inte längre fanns kvar. Där stod vi och skulle försöka trösta, informera och vägleda.
Ingen av oss hade varit med om något liknande eller visste precis hur vi skulle agera, det var en läxa vi fick lära oss varken vi vill eller inte. Jag ber till högre makter att jag ska slippa uppleva det igen.


Men i bakhuvet vet jag, att det som skedde då, skulle lika gärna kunna hända idag.
Plötsligt förändras förutsättningarna fullständigt. Det kan vara politiska krafter som ska spänna musklerna, det startas handelskrig,  det kan vara ett annat finansinstitut plötsligt kastar in handduken och omkullkastar hela världsekonomin.

Alla dessa delar utgör i olika grad förutsättningarna för oss som arbetar inom den hårdast konkurrensutsatta exportindustrin i världen.

Därför känns det lite tryggare idag med tanke på att vi efter mycket om och men, fått en socialdemokratiskt styrd regering med arbetarna som bas. Då vet vi att det finns en vilja att ta hand om människor inte bara företag och kapital, som vid förra krisen.

Även om det hörs mycket kritiska röster kring regeringsbildningen så känner åtminstone jag att alternativet inte hade varit att föredra.Uppdaterad 2019-02-06 Skribent: Michael Blohm