Ingen bonus trots rekordår

Nyheten har gett eko i både media och på verkstadsgolvet. Via intranätet och en presskonferens, blev vi informerade om, att trots att vi slagit alla produktionsrekord, blir det ingen bonus i år.

Det ekonomiska resultatet överträffade förra årets, på drygt 14 miljarder, men det räcker inte.
Förra året gav samma resultat en bonus på motsvarande 21 000kr. I år är det noll.

– Jag förstår att människor är upprörda. Det fanns säkert stora förväntningar. De har slitit hårt för att uppnå företagets mål. När vi lyckats, tycker vi alla som hjälpt till är värda ett erkännande. En bonus, säger Glenn Bergström från Volvo Verkstadsklubb.

Utanför vår påverkan

– Bonusen är ett ensidigt erbjudande från företaget, som kan dras tillbaka när som helst.  

– Det är viktigt att påpeka, vi har inga avtal om bonus. Vi kan bara vädja till företagsledningen, men i slutändan är det inget vi kan bestämma över eller förhandla om, berättar Glenn.

Företagets nuvarande bonussystem är baserat på företagets vinstmål. Inte kopplat till någon prestation. Även om vi sålt fler bilar än tidigare nådde det inte upp till ägarnas förväntningar.

– Tröskeln för bonusutbetalning var 15 miljarder kronor. Volvo Cars har tjänat över 14 miljarder kronor. Det är ett rekordresultat!

– Men rent krasst ligger beslutet hos våra ägare och hos ledningen, om det ska utgå en bonus eller inte. Företaget hänvisar och gömmer sig bakom ett krångligt regelverk istället för att ge de anställda ett erkännande i form av en belöning för sin insats, menar Glenn.

 Uppdaterad 2019-02-07 Skribent: Michael Blohm